UV-C technológia bemutatása

Az UV-C fény úgynevezett ibolyántúli sugárzás, ebből ered a rövidítése is: ultraviola, rövidítve UV fényről beszélünk.
Az UV-C fényt mesterségesen germicid lámpával lehet előállítani.
A kisnyomású UV-C tartományú germicid lámpák lényegében hagyományos fénycsövek fénypor nélkül. Az üvegük a szokásos boroszilikát üveg helyett kvarc vagy speciális lágy üveg. Ez a két módosítás lehetővé teszi, hogy a lámpában lévő higanygőz által sugárzott 253,7 nm-es sugárzás módosítatlanul jusson ki. A besugárzás mértéke azonban az így látható fénynél jóval nagyobb mértékű. Leggyakrabban felületi vagy folyadékok fertőtlenítésére és erőteljes sterilizálására alkalmazzák nagy hatékonysággal. Vírus- és baktériumölő hatásával szemben szénalapú organizmusoknál rezisztencia nem képes kialakulni, így hatását minden életforma felé kifejti, amit mai ismereteinkkel élőlénynek tekintünk.
A látható fény tartománya kb. 400-tól 700 nm-ig tart, az ultraibolya sugárzás tartománya 100 és 400 nm között van.A 280 nm alatti tartományt germicid hullámhossznak nevezik.
Ez a hullámhossztartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész. Napjaink leggyakoribb kórokozói, melyek rendszeresen megjelennek életünkben, kisebb-nagyobb fertőzéseket, járványokat okozva:
Influenza, legionella, szalmonella, hepatitisz, tuberkulózis, sztreptokókusz, e-coli, jelenleg a korona vírus, stb.
Ezek mind elpusztíthatók illetve szaporodásra képtelenné tehetők a megfelelő dózisú UV-C (germicid) besugárzással, de ezeken kívül gyakorlatilag minden, aminek van DNS molekulája. Az UV-C fény tisztító hatása fotokémiai eljáráson alapul. Az UV fény tönkreteszi a vírusok, baktériumok DNS-ét, így akadályozva meg a szaporodásukat. Emellett más sejt-alkotóelemet is roncsol, gyakorlatilag elpusztítva ezeket a mikroorganizmusokat.
A germicidlámpák ezért elterjedten használhatók folyadék és levegő és tárgyak tisztítására is, mint például: élelmiszeriparban, orvosi alkalmazások esetén, szellőztető illetve légkezelő rendszerekben, gyógyszergyártási és félvezető-ipari sterilizálásban. Ezen kívül számos helyen alkalmazzák stabilan és nagy sikerrel, így pld. ivóvíz, szennyvíz és forrásvíz tisztításra, valamint uszodák, kerti tavak vizének fertőtlenítésére, stb.

Scroll to Top